|
WIELKA ORKIESTRA SWIATECZNEJ POMOCY PO RAZ 16 |
| Autor |
Wiadomość |
Sylwiątko
Global Moderator

|
Wysłany: 2008-01-12, 22:49 WIELKA ORKIESTRA SWIATECZNEJ POMOCY PO RAZ 16
|
|
|
XVI Finał WOÂŚP
Na co zbieramy?
Celem XVI Finału Wielkiej Orkiestry ÂŚwiątecznej Pomocy jest pomoc dzieciom ze schorzeniami laryngologicznymi. W jego efekcie chcemy w sposób systemowy wesprzeć dziecięce oddziały laryngologiczne i otolaryngologiczne, koncentrując się na trzech głównych obszarach.
Pierwszym obszarem jest wsparcie zaawansowanej diagnostyki i leczenia wad słuchu u noworodków i małych dzieci. Jest to poniekąd efekt prowadzonego przez nas Programu Powszechnych Przesiewowych Badań Słuchu u Noworodków. Jego najważniejszy wynik to wychwycenie w pierwszych godzinach życia tysięcy dzieci z podejrzeniem wad słuchu. Aby dzieciom tym zapewnić szybką i natychmiastową diagnostykę i pomoc, koniecznie jest wsparcie oddziałów otolaryngologicznych II i III stopnia referencyjnego, które podejmują wczesną interwencję i ratują słuch dzieci.
Obszar drugi to wsparcie oddziałów zajmujących się ratowaniem życia dzieci z poważnymi schorzeniami laryngologicznymi, takich jak chociażby tkwiące w układzie oddechowym ciała obce, czy też poważne poparzenia układu oddechowego.
Obszar trzeci to wsparcie oddziałów zajmujących się leczeniem dzieci ze schorzeniami onkologicznymi w obrębie głowy i szyi.
W efekcie XVI zamierzamy więc między innymi:
doposażyć nowe ośrodki neonatologiczne i audiologiczne w aparaturę do badań otoemisji akustycznej, potencjałów wywołanych z pnia mózgu. Szczególnie ważne jest doposażenie tych ośrodków, które ze względu na ograniczenia sprzętowe nie mogą włączyć się aktywnie w system badań, przez co część dzieci na II poziomie referencyjnym nie uzyskuje pomocy w terminach określonych w założeniach Programu Badań Przesiewowych.
doposażyć nowe ośrodki III poziomu referencyjnego w aparaturę do doboru aparatów słuchowych i oceny korzyści z aparatów
doposażyć ośrodki w systemy elektronicznej transmisji danych (tzw. terminale,
lub równoważne systemy transmisji przez Internet.
zakupić aparaturę diagnostyczno-leczniczą do celów zapewnienia pomocy w nagłych przypadkach zagrażających życiu
ÂŚrodki zebrane podczas XVI Finału umożliwią także kontynuację 4 ogólnopolskich programów medycznych prowadzonych przez naszą Fundację (więcej informacji tutaj), oraz programu Edukacyjnego „Ratujemy i Uczymy Ratować”
WIECEJ INFORMACJI NA STRONIE http://www.wosp.org.pl/16final/index.php/53/2 |
|
 |
myszka028 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-21, 10:59
|
|
|
| U nas niestety nie bylo tak glosno, wiem ze jakies dziewczyny chodzily po miescie ale jak wyslalam tylko sms-a ale dolozylam te pare zlotych do imprezy |
|
|
|
 |
mka
Stała obywatelka

|
Wysłany: 2009-01-10, 20:04
|
|
|
| Jutro już 17 raz zagra orkiestra, uczestniczycie w jakiś sposób? my standardowo wrzucamy trochę do puszki i wysyłamy sms-y |
_________________ Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać.
A. de Saint-Exupéry |
|
|
|
 |
deizy
Stała obywatelka

|
Wysłany: 2009-01-10, 20:14
|
|
|
| my uczestniczymy w taki sam sposób jak mka |
|
|
|
 |
myszka028
Stała obywatelka

|
Wysłany: 2009-01-10, 21:12
|
|
|
| jak tylko pokazuja sie z puszkami to oczywiscie wrzucamy , ale u nas przez ostatnie lata nic sie nie dzieje i jest cicho |
|
|
|
 |
Iwcia
Mała Dziewczynka

|
Wysłany: 2009-01-14, 13:49
|
|
|
ja też od siebie trochę wrzuciłam papierkowo uważam, że takie akcje trzeba wspierać, cel jest wielki, a dzieciaki bezbronne tylko okazuje się, że niektórzy o tym zapominają i wolontariusze kradną nie chcę nikogo oceniać, ale jak widziałam jakiegoś łysego chłopaka w dresie z klubowym szalikiem... wiecie o co mi chodzi nie mówię, że on był zły, ale niestety przeszło mi to przez myśl |
|
|
|
 |
am***
Stała obywatelka

|
Wysłany: 2009-01-14, 13:53
|
|
|
niestety przykre to jest ale taka jest prawda ale wszyscy dobrze wiemy ze duzo osob idzie na WOSP nie z zamiarem pomocy tylko z zamiarem zysku i takich osob jest nie mało!co roku znajdzie sie jakis typek ktory w ten sposob chce zarobic "parę groszy" ale na szczescie tych dobrych jest więcej |
|
 |
mka
Stała obywatelka

|
Wysłany: 2009-01-14, 17:45
|
|
|
| to prawda, że nie wszyscy idą z zamiarem pomocy ale nie można oceniać ludzi po wyglądzie, nie jest tak że ktoś ładnie i porządnie ubrany jest napewno dobry a ten brzydko lub w jakiś specyficzny sposób (identyfikujący subkulturę do jakiej należy) jest zły |
_________________ Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać.
A. de Saint-Exupéry |
|
|
|
 |
myszka028
Stała obywatelka

|
Wysłany: 2009-01-14, 21:41
|
|
|
| u nas w szpitalu za pieniadze zebrana z orkiestry szpital ma aparat do badania sluchu u niemowlakow |
|
|
|
 |
mka
Stała obywatelka

|
Wysłany: 2009-02-28, 17:00
|
|
|
i pobili kolejny rekord w zebranej kwocie |
A. de Saint-Exupéry |
|
|
|
 |
mka
Stała obywatelka

|
Wysłany: 2010-01-04, 20:59
|
|
|
I w najbliższą niedzielę Orkiestra zagra ponownie . Planujecie w tym roku jakoś Ich wspomóc? Cel jak zwykle leczenie dzieciaczków . |
A. de Saint-Exupéry |
|
|
|
 |
am***
Stała obywatelka

|
Wysłany: 2010-01-07, 13:41
|
|
|
| na pewno damy coś do puszki :)jak co roku |
|
 |
mka
Stała obywatelka

|
Wysłany: 2010-01-07, 19:27
|
|
|
my jak co roku trochę drobniaczków do puszki i wyślemy sms-y , chociaż zobaczymy co w tym roku miasto wystawia na aukcję . |
A. de Saint-Exupéry |
|
|
|
 |
teresa
Stała obywatelka

|
Wysłany: 2010-01-07, 19:35
|
|
|
| Też zawsze dajemy pieniążki do puszek i wysyłam sms. |
_________________ Przyjaciele nie są zainteresowani burzami jakie przeżywasz,ale chętnie korzystaja z Twego okrętu |
|
|
|
 |
deizy
Stała obywatelka

|
Wysłany: 2010-01-08, 14:09
|
|
|
| ja zrobie jak co roku dam pieniązki i wysle sms-y |